Prima start van het jaar Down Under

3 februari 2024

Na een lange, volgepakte winterperiode trokken Tristan en Patrick begin januari naar Australië voor de eerste World Cups en een trainingsperiode.

Opstart na de vakantie

De Gravel Worlds vormden eind augustus het slotstuk van het seizoen 2023, daarna was het tijd voor vakantie. In oktober startte Tristan zijn training weer op met een hoogtestage in de Sierra Nevada. Daar legde hij een goede basis voor de winter. Tristan en Patrick bedachten als Tandem Team Bangma hun eigen plan voor deze winter en dat pakte uitstekend uit. Tristan reed in november veel op zijn solofiets op de baan. Patrick deed vervolgens met de groep het baanblok in december.

Ondertussen trok Tristan naar Canada, waar hij tijd kon doorbrengen met zijn vriendin en ook veel uren kon maken op de rollers. “Het was een prachtige reis. Mooi om mee te maken waar Mel haar tijd normaal doorbrengt. We hebben waardevolle tijd met elkaar en haar familie doorgebracht. Mel moest ook haar trainingen doen, dus we hebben samen veel uren gemaakt op de Tacx en in het krachthonk”, aldus Tristan.

Van Canada naar Australië

Begin januari vloog Tristan vanuit Canada naar Australië, waar hij gezelschap kreeg van Patrick, Martin van der Pol en Tim de Vries. Dit kwartet nam namens Nederland deel aan de eerste World Cups van het seizoen en trainde daarvoor en daarna nog een tijdlang in Australië. “Het was een mooie tijd met zijn vieren. We hebben goed kunnen trainen en elkaar weer beter gemaakt. Onze materialen waren weer met DHL Down Under bezorgd, dat was weer uitstekend geregeld. We hadden een Airbnb geregeld in de buurt van waar de World Cup plaatsvond. Daar konden we nog mooi trainen. De trainingen waren een belevenis op zich met veel wilde dieren langs de weg, van kangoeroes tot hagedissen”, deed Tristan verder verslag.

Tijd voor koers

Na een paar dagen trainen, jetlag verwerken en acclimatiseren was het tijd voor de World Cup. De tijdrit werd gehouden op een autocircuit. Tristan en Patrick maakten er een vliegshow van. Met een gemiddelde van ruim 55 km/u vloog het Nederlandse duo naar de winst. Ook in de wegwedstrijd waren Tristan en Patrick oppermachtig. Een Canadees duo kon nog lang aanhaken, maar in de laatste ronde plaatsen de Nederlanders een beslissende aanval op weg naar de zege.

“Ik vind dat wij elke World Cup moeten rijden. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de sport. Het belangrijkste was natuurlijk om goed te rijden en te trainen Down Under. Na de World Cup zijn we naar Adelaide getrokken, waar we in een mooie heuvelachtige omgeving terecht kwamen en niet ver van het strand. We hebben daar ook deelgenomen aan een gravelwedstrijd. Na een tijdje in de kopgroep eindigden we daarin als 13e. Ik ben heel blij dat we dit ook mee hebben gepikt. Daarna hebben we nog 10 dagen getraind, dus veel uren kunnen maken.”

Even terug in Nederland

Eind januari keerde Tristan weer terug in Nederland. “Het was een gekke gewaarwording om weer in een omgeving te zijn waar iedereen Nederlands spreekt. Ook was het even wennen om weer een jas en lange broek aan te moeten. We kunnen terug kijken op een uitstekende trainingsperiode Down Under. Nu is het even tijd voor een weekje rust, daarna gaan we enkele dagen naar Alkmaar om daar op de baan te trainen. Dan volgt een trainingskamp in Spanje, een baanblok in Apeldoorn en daarna volgt het WK in Rio alweer. Dat wordt ook weer een speciaal weerzien”, sloot Tristan af.

Bekijk hier het volledige programma voor 2024 >>