Succesvol debuut op NK baan

31 december 2012

J.l. zaterdag 29 december maakte de 15 jarige visueel gehandicapte tandemwielrenner Tristan Bangma uit Donkerbroek een leerzaam en succesvol debuut op het nederlands kampioenschap baanwielrennen te Apeldoorn.

Op de prachtige baan van het omnisport topsportcentrum mocht Tristan deelnemen op het onderdeel tandem tussen alle nationale grote mannen,waaronder het tandemkoppel Rinne Oost / Patrick Bos , winnaars van een bronzen medaille op de Paralympics van Londen 2012.

De weg naar dit NK was een snelle en opmerkelijke voor Tristan. Zo had hij in september nooit gedacht eind 2012 al deel te kunnen nemen aan een nederlands kampioenschap.Zo deed Tristan 05 okt mee aan een paralympische talentendag van noc-nsf te Amsterdam. Hier liet Tristan bij diverse sporten zijn kunnen zien en dit ging zo goed dat ze hem bij alle sporten graag terug wouden zien. Daarna volgden er trainingen met de nationale selecties bij het roeien, atletiek en wielrennen. Bij alle 3 de sporten wouden ze Tristan er graag bij houden , maar Tristan zijn hart ging toch uit naar het wielrennen. Toen na 2 baantrainingen de bondscoach van het aangepaste wielrennen Eelke van der Wal tegen Tristan zei dat hij het super vond gaan en hij graag zag dat Tristan aan het NK baanwielrennen ging deelnemen waren voor Tristan de laatste twijfels weggenomen en koos hij definitief voor het tandemwielrennen.

Zo werd Tristan door de bondscoach gekoppeld aan Shane ter Hennepe uit Gouda om samen als tandemkoppel deel te gaan nemen aan het NK baanwielrennen.Zo werd er door de mannen tot aan het NK 2 keer per week getraind op de wielerbaan te Apeldoorn.

En dan was het zover 29 dec , de dag van het NK.Tristan en Shane gingen deelnemen aan het tandem-omnium welke bestaat uit de onderdelen 1 km tijdrit en de 4 km achtervolging beide met stilstaande start.De 1 km verliep boven verwachting met een eindtijd van 01.11.483 (53.775 KM/H ) eindigde het tandemkoppel Tristan en Shane op een keurige 5e plaats.Na deze superrit werden de verwachtingen voor de 4 km achtervolging opgeschroefd daar de mannen tijdens de trainingen de 4 km telkens met mooie vlakke rondetijden konden afleggen. Helaas liep de 4 km niet geheel naar wens , Tristan en Shane konden de vlakke rondetijden niet vasthouden en reden een rit met langzaam oplopende rondetijden. Dit resulteerde in een eindtijd van 05.04.025 ( 47,62 KM/H ) wat een 7e plaats opleverde. In het totaalklassement over beide afstanden werd ook beslag gelegd op een 7e plaats.

Voor Tristan was dit een prachtig leerzaam debuut bij de grote mannen welke hij mooi mee kan nemen naar 2013.